Gaat de dokter je redden?

Ja, bij infectieziekten, botbreuken, verbrandingen, snijwonden en andere acute levensbedreigingen kan een dokter heel veel voor je betekenen.

Nadat in 1928 bekend werd dat door penicilline de overlevingskansen bij infectieziekten omhoog vlogen is de dokter een beetje op de plaats van God gekomen, of het Universum of waar jij in gelooft. We zijn met zijn allen gaan geloven dat de dokter het beter weet dan wijzelf. Dat de dokter meer verstand heeft van ons lichaam dan jijzelf.

En dat is niet waar. Bij alle bovengenoemde situaties is de dokter de deskundige en onze held, hij of zij redt immers onze levens. Bij alle andere (chronische) ziekten moeten we terug naar onszelf, terug naar de basis, terug naar onze kern, terug naar onze blauwdruk.

Hoezo dat? Alle ander ziekten, ook de soms onopgemerkte chronische sluipmoordenaars komen uit onszelf, ontstaan vanuit een trauma. Ontstaan vanuit spanning. En ziekten die ontstaan zijn uit spanning en onmacht situaties oplossen met medicijnen, iets wegsnijden of erover praten is als de reddingsbrigade (acute noodzorg op het strand) vragen om jou te leren zwemmen of een sterk schip te bouwen. 

Ziekten komen uit jezelf, maar natuurlijk niet bewust. Niemand wil ziek worden en toch zijn steeds meer mensen chronisch ziek. Het is dus niet ‘Eigen schuld, dikke bult’ of ‘Het zit allemaal tussen je oren’ en toch ook weer wel, maar wat je zelf creëert of wat er tussen je oren gebeurt, gebeurt bijna allemaal onbewust. Je lichaam is een oneindig intelligent systeem dat heel goed weet hoe het om moet gaan met spanning, maar daar luisteren we niet naar.

Hoe wordt je nu ziek door spanning? Heel simpel, er gebeurt iets in je leven wat je waarneemt als een gevaar. Gevaar was vroeger iets heel duidelijks, je kon er aan dood gaan. Tegenwoordig gaan we niet meer dood door een wild dier maar ons lichaam is op dezelfde manier blijven reageren. Nu kan het verkeer gevaarlijk zijn, dreigend ontslag, een stapel rekeningen, een uitzichtloze situatie, fysieke pijn, angst voor de dood en je kunt zelf ergere dingen bedenken. Waar het om gaat is dat je lichaam op alles hetzelfde reageert. Het maakt zich klaar om te gaan vechten, vluchten of verstijven en voor alle drie de opties worden onmiddellijk enorme hoeveelheden adrenaline en cortisol in je bloedbaan gebracht zodat je hartslag en ademhaling versneld en je bloedruk verhoogt. De motor gaat aan en je bent klaar voor het gevecht, de vlucht of de bevriezing, afhankelijk wat de meeste kans op overleving geeft. Het hangt af van de context.

Bij het gevaar van een wild dier is de uitkomst duidelijk, je overleeft het of niet. En als je het overleeft heb je waarschijnlijk het beest gedood, je wordt als een held binnen gedragen en het hele dorp heeft een feestmaal. De cyclus is voltooid, je lichaam heeft de adrenaline en corisol productie gereguleerd en je bent weer vrij. Letterlijk.

Hoe anders is dit als je een baan hebt waar je continu stress van ervaart. De over productie van adrenaline en corisol wordt gevaarlijk hoog, put je uit en je gaat langzaam aan dood. Denk je nu nog steeds dat een dokter je hierbij helpen kan? Bij iets wat zich door spanning zo diep in je lichaam heeft vastgezet? Nee, logisch toch. Dat wat door spanning is ontstaan wordt niet opgelost door medicijnen, die onderdrukken alleen de symptomen. Ook niet door praten zodat je op andere gedachten komt, anders denken is niet genoeg. Anders denken is het probleem ontkennen en hopen dat het door het ontkennen het probleem vanzelf weggaat. 

De reguliere gezondheidszorg heeft geen antwoord, die weet niet hoe je een ontspannen gezonde geest behoud. Wat wij met zijn alleen maar moeilijk te verteren vinden, want de dokter zou het toch moeten weten. We leggen onze verantwoordelijkheid in de handen van de dokter en zijn boos of verdrietig als blijkt dat die goede man of vrouw het ook niet kan oplossen. We willen het gevoel hebben dat er voor ons gezorgd worden en worden handig bespeeld door de farmaceutische industrie. We slikken de reguliere medicijnen maar die remmen het zelfherstellend vermogen. Synthetisch nagemaakte gepatenteerde medicijnen maken je passief en doen geen aanspraak op de je eigen verantwoordelijkheid en zelfhelend vermogen. Medicijnen houden je op de lange termijn weg van de oplossing. Dit betekent niet dat reguliere medicijnen nooit ingezet moeten worden. Soms zijn ze hard nodig voor de acute symptomen en ook om chronische toestanden te doorbreken, maar het is wijsheid om iets aan de oorzaak te doen. Om iets aan je opgebouwde spanning te doen en je zelfhelend vermogen weer aan te zetten.

Hoe doe je dat? Door in je lichaam te voelen waar de spanning zit, daar in te rusten zodat het lichaam kan doen wat het moet doen waardoor het zich ontspant. Is het echt zo simpel?? Ja!! Alleen weet bijna niemand hoe dat moet en is het voor velen doodeng. Die spanning is in je lichaam vastgezet omdat je denkt dat je in gevaar bent. Terug keren naar het gevaar vraagt om enige moed en vaak deskundige bergleiding van iemand die je hierin is voorgegaan. Die met je meevoelt en je de juiste vragen stelt waardoor je steeds dieper je lichaam in durft. Waardoor je je lichaam steeds meer inneemt en bewoond. Waardoor je je hoofd met je hart, buik en bekken verbindt en onafhankelijk en autonoom wordt. Spanning lost op wanneer je er ontspanning tegenover zet.

Dit leren we je allemaal tijdens de Jaartraining Wordt de Coach die Raakt! Je gaat met je persoonlijke stukken aan de slag, anders kun je in onze optiek de ander nooit begeleiden naar het gevaar, je leert hoe je de ander in zijn of haar lichaam brengt door een gouden combinatie van zachte aanraking en de juiste vraagstelling. Zachte aanraking zorgt, mits het op een betamelijk manier gebeurt, onmiddellijk voor ontspanning, voor het openen van het lichaam. En voor de duidelijkheid, alles gebeurt met kleren aan en vaak nog met een dekentje eroverheen.

Aanraking is je eerste taal en dus een super belangrijk onderdeel van het oplossen van trauma’s. Maar juist in deze tijd raken we daar al verder van verwijderd. Dus wil jij echt een verschil maken in de wereld, eerst bij jezelf beginnen en het daarna doorgeven aan anderen, begin dan met aanraken. In 1 dag leer je tijdens de Opleiding Being Authentic hoe je iemand kunt ontspannen tot op zielsviveau, waardoor de eerste stap naar heling wordt gemaakt. 8 februari heb je de mogelijkheid om dit te leren. Alle informatie die je nodig hebt staat op de website www.schoolofauthenticbeing.com. Heb je vragen? Neem contact met ons op info@schoolofauthetnicbeing.com

Kan ik dit echt in 1 dag leren? Ja, de methode wel. Iets wat echt werkt moet simpel zijn en voor iedereen toepasbaar. De veranderingen die het teweeg brengt hebben meer tijd nodig. Daarom kun je na de Opleiding Being Authentic altijd doorstromen naar de Jaartraining Word de Coach die raakt! Tegelijkertijd kun je omdat je meteen een methode leert dit direct toepassen binnen je praktijk of er een praktijk mee starten. Want iedereen wil ontspannen. Je doet dan meteen praktijkervaring op en staat niet na een jaar met een diploma buiten terwijl je nog met je parktijk beginnen moet. Je verdiend je investering direct terug.

Bedankt voor je tijd, Groetjes Judith en Irene