Wat kun je allemaal zelf doen aan je gezondheid? Zoveel meer dan dat je nu denkt. We zijn massaal gaan geloven dat iemand anders, het liefst een specialist, beter weet hoe ons lichaam werkt dan wij zelf. Hoe is dat gebeurt? Een dokter, specialist, weet heel veel af van ziekten. Niet eens zozeer hoe ze ontstaan maar hoe ze eruit zien en wat je eraan kunt doen. (lees; hoe je de symptomen het beste onderdrukt). En nee, dit is geen hetze tegen doktoren. Ik ben heel blij dat ze er zijn, vooral bij botbreuken, acuut levensgevaar, infectieziekten en brand- en snijwonden. En ik ga ervan uit dat ze allemaal met de juiste intentie beginnen aan hun studie medicijnen

Ziek zijn, pijn, verdriet, somberheid, onrust, hyperactiviteit, het zijn allemaal signalen van ons lichaam en geest die we liever niet voelen. Ze willen aandacht. En niet alleen aandacht van de dokter of een pilletje, wat ook heel behulpzaam kan zijn, maar vooral aandacht van jou. Ja jij. Jij bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je gezondheid. En als je ziek bent betekent dat er iets is gebeurt. Meestal heb je iets opgelost. O ja? Ja, en dat is feitelijk heet logisch.

Wanneer je in de problemen komt verklein je je overlevingskans drastisch als je dan ook nog ziek wordt. Stel je schrikt heel erg, van een negatieve diagnose bijvoorbeeld, en je hebt het gevoel dat je stikt, dat je dood gaat. Onmiddellijk maakt je lichaam meer longblaasjes aan omdat je overduidelijk meer zuurstof nodig hebt. Dit gaat razendsnel. Een hert dat moet vluchten voor een leeuw maakt meteen tijdens de vlucht longblaasjes aan, ongelofelijk toch. Dat doen wij mensen ook en je voelt er niets van.

Ben je nu weer veilig, dan breekt je lichaam het extra longweefsel weer af. En dat gaat gepaard met pijn. En dan denken ij dat we ziek zijn, terwijl je het probleem al hebt opgelost, in je hoofd. Het moet alleen nog ‘even’ door je lichaam heen. Die pijn is dus een teken dat het goed gaat en dat je lichaam even tijd nodig heeft om te herstellen. 

Zelf heb ik regelmatig een koortslip. Niet omdat mijn weerstand verminderd is of omdat ik soort heb gehad, maar omdat ik iets uitgesproken heb uit de diepte van mijzelf. Ik heb het (eindelijk) over mijn lippen gekregen en de diepte van de bijbehorende gevoelens daarbij bepalen de grote van mijn koortslip…

Wat kun je nu zelf aan pijn, onrust, somberheid en spanning doen? Juist, ontspannen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom gaan we jullie de komende drie weken begeleiden in het ontspannen van het lichaam zodat je vertrouwen krijgt in wat je lichaam allemaal kan. Je voelt dat je lichaam oneindig intelligent is en altijd weet wat het moet doen. Je krijgt tips and trics en vooral praktische aanwijzingen waar je meteen mee aan de slag kunt. Volg ons op Facebook: Judith & Irene School of Authentic Being. Elke dag rond 9 uur een tip om je dag ontspannen te beginnen zodat je optimaal voor jezelf zorgt. Want alles begint bij ontspanning. Download om te beginnen onze gratis audio: de Innerlijke Glimlach op www.schoolofauthenticbeing.com. De Innerlijke Glimlach is een staat van zijn die we de komende drie weken gebruiken.

Wij hebben er zin in. Tot maandag de 21ste!