De simpelste manier om druk los te laten – zelfs al klemt je dochter van anderhalf zich aan je been en hangt je demente schoonmoeder van 79 aan je arm.

We try harder’. Dit is de slogan van autoverhuurder Avis. Ontwikkeld in 1962 om aan zijn moordende concurrentie te ontkomen. In de jaren ’60, toen er nog zwart-wit tv was, internet niet bestond, de telefoon analoog was en naar Amerika bellen vijf gulden per minuut kostte. De gemiddelde werkweek rond de 50 uur lag en parttime werken nog niet bestond. Daarna was je vrij en je omgeving prikkelarm.

En met deze slogan geven we invulling aan ons leven nu, met de nadruk op ‘try harder’. Officieel is een fulltime werkweek 36 uur geworden, maar we zijn nooit klaar. Prikkelarme omgeving, waar dan? Je wordt standaard overvraagd en je kunt geen ‘Nee’ zeggen, want ze hebben je nodig. Bovendien wil je een goede coach zijn. Je huis op orde hebben en twee keer per week seks, want dat staat in de Libelle. Je wilt de beste moeder ever zijn. In ieder geval je kind en betere opvoeding meegeven dan dat je ouders jou hebben gegeven. En het zeker niet doen zoals je vriendin, omdat haar kind ontspoort.

Als dat gek genoeg niet lukt sporen we onszelf aan om nog harder ons best te doen.

Is daar iets mis mee?

Ja en nee..

Wanneer je een missie hebt moet je daar iets voor doen en is het handig om een lange adem te hebben. Maar het is niet de bedoeling om op je tandvlees te lopen, jezelf zweepslagen te geven en jezelf onder druk te zetten om toch je doel te halen. Van jongs af aan word je ingeprent dat presteren belangrijk is. Dat je zo ver mogelijk moet komen in het leven. Diegene die de weg van de minste weerstand kiezen zijn watjes, die hebben geen wilskracht en zijn gemakzuchtig. De scheidslijn is dun en waar die ligt bepaal je zelf.

Herkenbaar?

Ik las een macaber stukje tekst die tekenend is voor deze mentaliteit:

Twee jongens zwierven door het bos toen ze opeens oog in oog met een grizzlybeer stonden. De ene knielde en trok de veters van zijn schoenen aan, waarop de andere jongen zei: ‘Denk je echt dat je sneller ben dan die beer?’ ‘Nee, dat niet’, luidde het antwoord, ‘maar wel sneller dan jij.’

Alles kan en alles heeft een prijs.Zo ook de top behalen. Sta je éénmaal boven dan ben je bang om ingehaald te worden en doe je er nog een schepje boven op. Maar wanneer je het leven ziet als een wedstrijd dan is er maar 1 winnaar en de rest zijn verliezers. Neem jij deel aan die dagelijkse strijd? De ratrace die we als enige vorm van leven zijn gaan beschouwen? Geef daar voor jezelf een zo eerlijk mogelijk antwoord op. Realiseer je dat je nooit voor eeuwig de beste, slimste, goedkoopste of wat dan ook bent. Je word altijd ingehaald door je concurrent. Alleen wanneer je jezelf bent ben je de winnaar van je leven.

 

Hoe word je de winnaar van jouw leven? 

Stap 1:Bepaal wie je wilt zijn of worden. De beste versie van jezelf? Rijk? Gelukkig? Gezond? De natuurlijke manier van leven is groeien. Lichamelijk of geestelijk.

Stap 2: Volg je intuïtie. Dit kan niet wanneer je jezelf onder druk zet. Dan heb je je adem hoog, je middenrif gesloten, je schouders omhoog en je kaken op elkaar, waardoor je het contact met je onderbuik verliest. Je kunt alleen in contact komen met je intuïtie wanneer je ontspannen bent.

Stap 3:Doe je best. Je best doe je wanneer je niet de kantjes eraf loopt, je geen dubbele agenda hanteert en wanneer je vanuit liefde handel; het tegenovergestelde van angst.

Stap 4: Doe iets met je beperkende gedachten, je Klaagverhaal; het verhaal dat je jezelf vertelt waardoor je blijft waar je nu bent.

Stap 5: Show up. Wanneer er een kans voorbij komt moet je aanwezig zijn. Pak alleen de kansen die aan al je verlangens voldoen, ook als het pijn doet om er 1 af te wijzen.

 

Dit kun je doen voordat je opgebrand bent:

Adem diep in waarbij je tegelijkertijd beide schouders ophaalt. Houd ze even vast en laat dan je adem en je schouders los terwijl je zegt: ‘Hé hé, wat een toestand. Herhaal dit minimaal twee keer en voel de opluchting. Met de zin Hè hè, wat een toestand geef je je lichaam het signaal dat het goed is afgelopen. Dat de hele dag goed is afgelopen en geraak je in de ontspanning. Vanaf daar kun je gaan kijken naar wat er volgens jou mis gaat. En jezelf de vraag stellen of dat echt waar is. Of je er iets aan kan veranderen. Vaak is het niet waar, het is een verhaal wat je jezelf vertelt. En als je er niets aan kunt veranderen, waarom zou je je er dan nog mee bezig houden. Je hebt het druk genoeg met Jezelf worden.

Met het terugkeren naar je authentieke en originele blauwdruk. Met het loskomen van verwachtingen die een ander of jijzelf op je geplakt hebben. Geef jezelf bij deze toestemming om de druk die je jezelf oplegt los te laten en te ontspannen. Alleen dit stukje lezen is niet genoeg. Kennis is nooit genoeg, het is de eerste stap. Het zorgt voor bewustzijnsverandering. Door kennis toe te passen en het te trainen bereik je gedragsverandering. Hier zijn wij expert in. We trainen ons suf. Vanuit onze intuïtie en afstemming en dan is het leuk. Dan krijg je er energie van.

Nieuwsgierig hoe wij dat doen?

Doe dan mee met onze ontspannen en GRATIS zomertraining;

Word jij de Coach die Raakt! met een bloeiende praktijk.

In zes afzonderlijk te volgen webinars leren we je hoe je ontspanning voorop zet en wat een authentiekecoach ‘moet’ weten. Hoe je op een ontspannen manier een praktijk opzet, die organisch groeiten waarmee je een goed belegde boterham verdient.